10 jul2005

Eyetracking minder nuttig voor ervaren gebruikers.

  • reageren
  • bookmark
  • e-mail
  • afdrukken
X
X
  • Plaatsen/stemmen op NUjij
  • Geef kudos

oogZoals BusinessLogs goed uitlegt kan er bij eyetracking een verschil zijn tussen de saccades (oogbewegingen), en de plek waar je aandacht naar uitgaat: de spotlight. Vooral bij gebruikers die al gewend zijn aan een interface, komt het voor dat ze hun ogen niet focussen op taken die ze uitvoeren. De taak van aanklikken of intypen gebeurt terwijl de focus ergens anders ligt, omdat die taak door oefening is geautomatiseerd. Anders gezegd: deze ervaren gebruiker gaat niet bewust om met de interface zoals de designer hem heeft gemaakt. Dit roept om alternatieve usability methoden, of valt het wel mee?

Een oplossing voor dit probleem is deze ervaren gebruiker hardop te laten denken. Daardoor wordt de kans groter dat hij met al zijn meetbare instrumenten (eyetracking, muis, toetsenbord) dezelfde focus heeft als zijn onderbewuste, waar de acties worden bedacht en waar de usability expert naar op zoek is.

Popularity: 8% [?]

Reacties

Reageren

Reageer

(zal niet zichtbaar zijn)