14 mei2006

Laten we een online marketing blog kermis opzetten!

 • reageren (31)
 • bookmark
 • e-mail
 • afdrukken
X
X
 • Plaatsen/stemmen op NUjij
 • Geef kudos

Online marketing blog kermisIn het internationale deel van de blogosphere is het een populair verschijnsel. De zogenaamde (blog)carnival. In het Nederlands lijkt me kermis de beste vertaling. Een bekende blog carnival is The Carnival of the Capitalists. Mocht je geen flauw idee hebben waar ik het over heb, ik zal het proberen uit te leggen :)

 • Een blog kermis is een rondtrekkend fenomeen, waarbij vanaf de gastweblog de kermis wordt gehouden. Daarbij wordt er in een blogpost gelinked naar artikelen van de verschillende bloggers die meedoen aan de kermis.
 • De kermis heeft een bepaald onderwerp en brengt recente artikelen van bloggers over dat onderwerp samen. De kermis vindt meestal elke editie op een ander weblog plaats, zodat de lasten van het organiseren en de baten van het extra verkeer verdeeld worden.
 • De bedoeling is dat alle bloggers die artikelen laten meedraaien in de kermis, de kermis aankondigen op hun weblog. Op die manier worden alle lezers van de weblogs naar de kermis gestuurd, om daar een goede verzameling van links naar artikelen te vinden over hetzelfde onderwerp.
 • Meestal wordt er dan op de gastwebblog over elk artikel kort wat geschreven, zodat alle bezoekers van de kermis een goed overzicht krijgen van de artikelen van de artiesten, uhhh, bloggers van die kermis. Het effect hiervan is dat alle kermis bloggers extra aandacht krijgen van andere weblogs die over dezelfde onderwerpen schrijven. Dus zowel de lezers als de bloggers profiteren ervan.

De Nederlandse blogosphere is relatief natuurlijk erg klein, maar volgens mij is er best ruimte voor leuke kermissen. Zeker in het vakgebied waar Usarchy over gaat (usability en online marketing), is er ruimte voor kruisbestuiving. Ik zou daarom graag een rondtrekkende blog kermis willen starten over online marketing.

What to do?

 1. Iedereen met een relevant artikel kan meedoen
  Wat mij betreft mag elk weblog meedoen, zolang het artikel maar met online marketing te maken heeft. Als een hondenweblog een goed artikel heeft over online marketing voor hondenbezitters, is dat dus ook relevant voor de kermis. Onder online marketing vallen wat mij betreft ook dingen als accessibility, usability, e-mail marketing, zoekmachine optimalisatie, web statistieken, etc. Als het maar relevant is voor iemand die marketing via internet bedrijft.
 2. Gastheer verzamelt en publiceert
  De gastheer (of gastvrouw!) van de kermis verzamelt de links naar de artikelen en schrijft er een klein stukje bij als intro. Als dit veel werk wordt kunnen we intro’s ook door de deelnemende bloggers laten schrijven.
  Daarnaast wordt bij een kermis ook de volgende aangekondigd, en uiteraard uitgelegd hoe je kunt meedoen. Ik wil graag de gastheer zijn voor eerste online marketing blog kermis, die op 4 juni gepubliceerd zou moeten (kunnen) worden.
 3. Schrijf of kies een artikel
  Als je als blogger wil meedraaien in de kermis, schrijf of kies een recent artikel dat interessant is voor mensen die interesse hebben in online marketing. Ik heb geen idee wie of wat hieraan mee zou willen werken, maar ik heb een aantal bloggers gemaild van wie ik denk dat ze het leuk zouden vinden.
 4. Stuur je artikel in voor deelname aan de kermis
  Stuur je artikel voor 31 mei in via Blog Carnival. Deze gratis service faciliteert de blog kermis, waardoor het makkelijk wordt het beheer rond te spelen. Bij de (eventuele) volgende kermis worden de artikelen dan naar de goede persoon geforward. Op die manier blijft het een open initiatief waar iedereen aan kan meedoen.
  Bloggers kunnen via Blog Carnival altijd de volgende editie vinden en artikelen insturen die dan automatisch bij de goede gastheer/ vrouw blogger terecht komen.
 5. Alle deelnemers linken naar de kermis
  Als je meedoet, zorg dan dat je op de dag van (of daarna, wanneer je tijd hebt ;)) de blog kermis op je eigen weblog aankondigt. Dat kun je natuurlijk ook doen als je niet zelf meedoet! Zo krijgt de kermis aandacht en kunnen jouw lezers interessante artikelen vinden op blogs die ze anders misschien niet hadden gelezen.
 6. And so on…
  Als je de volgende online marketing kermis zou willen hosten, geef dat dan ook effe door. Dan kan ik je toevoegen aan het Blog Carnival account, zodat inzendingen bij jou terecht komen en iedereen kan zien wanneer de volgende kermis is.

Dat zou het moeten zijn. Ik hoor erg graag jullie reacties en suggesties om de blogkermis van de grond te krijgen. En natuurlijk of je wil meedoen, zodat we kunnen beginnen met de eerste kermis. Mocht je al een idee hebben of een recent artikel dat goed past bij de oinline marketing blog kermis, dan kun je het natuurlijk meteen insturen!

Ik heb de eerste deadline op 31 mei gezet, dus je hebt twee weken. Ik wil dan de maandag daarna, 4 juni, de eerste blog kermis hier houden. Als veel mensen dit te snel vinden, schuiven we het gewoon op. Het lijkt me echter slim om gewoon snel los te gaan zodat er ook echt wat gebeurt :)

Popularity: 14% [?]

Reacties (31)

Reageren

Reageer

(zal niet zichtbaar zijn)