Hoe Werkt & Wat is RSS? | RSS Feeds Lezen & Publiceren

RSS feed van Usarchy: http://www.usarchy.com/feed/

Hier vind je het antwoord op de vragen “Wat is RSS?” en “Hoe werkt RSS?” in een handige RSS handleiding. Ook kun je leren hoe je je abonneert op RSS feeds en welke programma’s je daarvoor kunt gebruiken.

Inhoud van deze pagina:


RSS staat voor Really Simple Syndication (of Rich Site Summary). Het is een webstandaard die gemaakt is om regelmatig updates te communiceren. Zoals HTML de webstandaard is om webpagina’s te bouwen, en E-mail de standaard om digitale post te versturen.
Een website publiceert een “RSS feed“: dat is een RSS bestand met een bepaalde vastgestelde opmaak, dus volgens een RSS standaard. Die RSS feed kan gelezen kan worden door speciale “RSS readers“: een programma dat de RSS begrijpt en het leesbaar voor de gebruiker laat zien. Een RSS feed kan ook gelezen worden door een website. Zo kan de ene website nieuws van allerlei andere websites makkelijk overnemen.
De RSS standaard is nodig zodat altijd duidelijk is wat de kop van het bericht is, wat de inhoud van het bericht is, wie de auteur is, wanneer het gepubliceerd werd, waar het origineel staat, etcetera.


Om makkelijker op de hoogte te blijven van nieuws. Doordat veel websites een RSS feed hebben, kun je al die websites in je eigen RSS reader volgen, zonder naar die sites te hoeven surfen. Het op deze manier samenvoegen van content heet syndication, vandaar de naam. Voor websites is het belangrijk een RSS feed te hebben, omdat het makkelijk is voor gebruikers. Dat verhoogt dus de kans at gebruikers daadwerkelijk je nieuws lezen.
Daarnaast is het voor andere websites makkelijker jouw RSS feed over te nemen.


Er zijn veel verschillende RSS readers op de markt. Dat zijn soms losse programma’s, some speciale websites waar je je RSS feeds kunt lezen. Ik gebruik zelf Bloglines om de feeds online te lezen. Op mijn eigen computer gebruik ik GreatNews, om de feeds uit bloglines te lezen. Zo hoef ik niet dubbel dingen bij de houden, en kan ik overal mijn favoriete nieuws bijhouden en lezen.
Websites kunnen ervoor kiezen om de gehele nieuwsitems te publiceren via RSS feeds. Om toch gebruikers naar de website te trekken, kun je ervoor kiezen om in de RSS feed alleen een samenvatting van het nieuws te publiceren. Dan kan de gebruiker eerst kijken of het bericht interessant is, om vervolgens alsnog de complete tekst op de website te lezen. Dit is natuurlijk een goede manier om bezoekers naar je site te trekken. Zorg dus dat je in de eerste regels van je RSS feed artikelen meteen duidelijk maakt waar het artikel over gaat!


Alle weblog programma’s en websites (zoals WordPress, Typepad en Google’s Blogger) hebben diverse mogelijkheden om RSS feeds te publiceren. Usarchy gebruikt de dienst van Feedburner om de RSS te publiceren. Feedburner houdt voor je bij hoeveel mensen de RSS feed lezen, en welke artikelen zij bekijken.
Als je zelf een RSS feed in je pagina gaat zetten, zorg dan dat hij automatisch ontdekt kan worden. Dit doe je door er een link naar aan te maken vanuit de tag in je broncode. Bij Usarchy ziet dat er zo uit:
<link rel="alternate" type="application/rss+xml" title="RSS 2.0" href="http://www.usarchy.com/feed/" />
<link rel="alternate" type="text/xml" title="RSS .92" href="http://www.usarchy.com/feed/rss/" />
<link rel="alternate" type="application/atom+xml" title="Atom 0.3" href="http://www.usarchy.com/feed/atom/" />

(overigens worden deze feeds allemaal herleid naar Feedburner, zodat die de eigenlijke feeds beheert. Dit zorgt ervoor dat ik later makkelijk van RSS teller kan wisselen zonder dat alle abonnee’s hun feed moeten updaten)

Het is het beste om deze links op elke pagina van je site aan te brengen, zodat iemand die je site niet op je homepage binnenkomt, toch direct jouw RSS feed kan opslaan. Mozilla Firefox 1.5 laat trouwens een icoontje zien bij het webadres van een website die RSS op deze manier heeft gelinked. Da’s erg makkelijk aandacht trekken natuurlijk 🙂


Zoals vaak is de gratis (Nederlandse) encyclopedie Wikipedia zeer volledig: lees hier de Nederlandse Wikipedia pagina over RSS. Verder ook veel RSS info, feeds en readers op RSS.pagina.nl.
Een goede Nederlandse handleiding voor beginners is die van Sanne Roemen (PDF, 222KB): RSS Basics.

  • Wakoopa – RSS readers
    Wakoopa kent tientallen RSS readers. Je kunt zien welke de populairste zijn voor Windows of Mac, hoevaak ze gebruikt worden en door wie.
  • Review of RSS readers bij KBCafe
    Bij KBCafe staan een tiental RSS readers op een rij, met een goede review van de mogelijkheden en links naar de makers.
  • RSS reader overzicht About.com
    Bij About.com een overzicht van 14 RSS readers voor Linux, 30 voor de Mac en 54 voor Windows.

Als je een vraag of opmerking hebt over RSS, twijfel niet en stel je vraag. Aanvullingen op dit artikel zijn ook zeer welkom.
RSS feed van Usarchy: nieuws over usability en online marketing.

Plaats een reactie